top of page

Veřejný kurz v Klatovech


V polovině listopadu proběhl veřejný kurz v Klatovech. Hezké bylo, že za námi přijela hned dvě plná auta účastníků ze Strakonic. Tenhle kurz byl z poloviny klidný. Ne proto, že bychom šidily účastníky o simulace. Důvod byl jiný. V Klatovech veřejné kurzy realizujeme v prostorech DDM, a paralelně s námi, vedle probíhala výuka hry na hudební nástroje. Takže doprovodné hlasité projevy, jako volání o pomoc, by mohly rozladit některé hráče.

Bezvědomí

To pro nás ale nebyl problém. Však to není vždycky tak, že kdo trpí, volá o pomoc. S námi si můžete zažít právě i to, že kdo je potichu, je na tom jasně o dost hůř.

bolestivý podnět

Měli jsme velkou část těch, co pracují s dětmi. Takže spíše k dětem směřovala naše témata. Co můžu říci ale jistě. Tohle byl kurz hlavně o otázkách k jednotlivým, proběhlým, a také možným událostem ve smyslu poranění, onemocnění, možných křečových a jiných stavů u dětí. A to je moc dobře. Je správné se ptát. Je správné, pokud mám na starost děti, předvídat, a vědět, co dělat, kdyby.

dušení

Narazily jsme i na jednotlivé příběhy, a i tady jsem si uvědomila, jak je dobře, že jsem i zdravotní sestra s letitou praxí. V oblasti toho, co je ještě kompetentní, a kam už patří výhradně zdravotník, potažmo lékař. Je pravda, že nezdravotník, má jen malou šanci posoudit, kdy ještě něco, může, nebo má dělat, a kdy už by neměl. I taková témata je dobré na kurzech zmiňovat.

otevřená zlomenina

I když jsme se zaměřovali na témata k dětem, stejně nám pak někdo venku, ještě ke všemu po tmě, lezl na strom a spadl. Co se mu stalo, a co s ním dělali? No, to si přijďte sami zažít. Co prozradím hned…zachránili ho :).

Romana Kazdová

lektorka první pomoci

akreditovaná MŠMT

Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page