top of page

Na konci srpna jsme školili 47 zaměstnanců ZŠ ve Kdyni.


Během léta jsem poskládala tým tak, aby během krátké doby dostali všichni dostatek informací, ale především dovedností. Takže první den nutná teorie, hlavně kvůli pochopení výukové pedagogiky. Nelze totiž účastníky hodit do rozbouřených vod. To by se nikomu nelíbilo.

poranění páteře

My naopak chceme, aby se všichni postupy prakticky naučili, a to, že je to baví, byla pak ta přidaná hodnota. My víme dobře, že mít na starost děti (bez rozdílu věku), a uhlídat je tak, aby se nikomu nic nestalo, je stejné, jako uhlídat pytel blech. Že zodpovědnost je ohromná. Úměrně tomu je velký i stres, pokud se nedej bože něco stane.

masivní krvácení

A přesně to bylo na začátku patrné. A setkáváme se s tím často. V situaci, kdy se opravdu něco stane, a je třeba jednat, je strach ta jediná a největší brzda. Proto jsme několikrát opakovali, že přiměřený strach je pořádku a vlastně nás chrání. Chrání před tím, abychom my sami hned neletěli do průšvihu, který třeba potkal onoho postiženého. I to, že stačí tento fakt přijmout, tím pádem nás nemusí omezovat. Z praxe vím, že často teoretické znalosti, člověk neumí, nebo nezvládne prakticky použít, protože něco se naučit a vědět, je úplně něco jiného, než se pak opravdu dotýkat cizího člověka. A přesně tak postupujeme na našich kurzech. Přesně tak to bylo i zde.

dušení

První den se zaměstnanci školy měli postarat navzájem sami o sebe. Druhý den už jsme pro ně měli pozvané simulanty z ulice. My víme, že nějaká ta teorie je tak trochu fádní, ale je nutná k základnímu pochopení. A to, že pedagogové zážitkovou pedagogiku pochopili dobře a rychle, jsme poznali druhý den. Ke konci kurzu to vypadalo, že začnou školit oni nás :). Takový ten pocit, že proběhne simulace, její řešení, a vy vidíte, že vlastně už nemáte co vysvětlovat.

na konci radost

S radostí a s úsměvem na rtech, s neskrývaným nadšením se pak s námi na konci kurzu všichni loučili. A my slibujeme, pokud budete chtít, my za dva roky přijdeme zas :). Proč za dva roky? No protože to je nejzazší doba pro občerstvení nabytých dovedností. Ahoj školoooo, ahoj prázdniny…. :)

Romana Kazdová

lektorka první pomoci

akreditovaná MŠMT

Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page